To jest pytanie, które często zadają mi enoturyści odwiedzający naszą winnicę. Przyznam, że czasami też sobie zadaje to pytanie, bo odpowiedź wcale nie jest taka oczywista. Z ekonomicznego punktu widzenia, produkowanie win ekologicznych w Polsce nie ma dużego sensu. Dlaczego? Dlatego, że już na dzień dobry, polskie wina – niezależnie jak zrobione – są stosunkowo […]

Wyścig Ruszył! Pąki puściły! Krzysiek, sommelier z krakowskiej restauracji, sprawdza co do tej pory zrobiliśmy i jak wygląda uprawa.

Mamy 6 kwietnia, chociaż wciąż kwarantanna to aż tak piękna pogoda, że człowiekowi nie chcę się wracać do miasta. Dobrze, że oficjalnie pracujemy na świeżym powietrzu! “Od Pąka do Grona” to pierwszy film z naszej serii o tym co się dzieje w naszej ekologicznej winnicy od początku do końca sezonu czyli od pękania pąków do […]

Historia lubi kołem się toczyć. Po pięciu latach uprawy winorośli i trzech latach produkcji wina, wróciliśmy do punku wyjścia. Planujemy właśnie dosadzić kolejny hektar winnej latorośli i od razu nasuwa się pytanie, co sadzić? Jak bumerang wraca dylemat, hybrydy czy vinifery? Jest to temat który poruszałem już na początku naszej drogi winiarskiej pięć lat temu […]