beczka wino bio

Dlaczego produkujemy wino ekologiczne?

To jest pytanie, które często zadają mi enoturyści odwiedzający naszą winnicę. Przyznam, że czasami też sobie zadaje to pytanie, bo odpowiedź wcale nie jest taka oczywista. Z ekonomicznego punktu widzenia, produkowanie win ekologicznych w Polsce nie ma dużego sensu. Dlaczego? Dlatego, że już na dzień dobry, polskie wina – niezależnie jak zrobione –  są stosunkowo […]

wiosenny pąk w winnicy

Od Pąka do Grona w Winnicy JURA: Tydzień 3

Wyścig Ruszył! Pąki puściły! Krzysiek, sommelier z krakowskiej restauracji, sprawdza co do tej pory zrobiliśmy i jak wygląda uprawa.

sezon w winnicy

“Od Pąka do Grona” tydzień 0

Mamy 6 kwietnia, chociaż wciąż kwarantanna to aż tak piękna pogoda, że człowiekowi nie chcę się wracać do miasta. Dobrze, że oficjalnie pracujemy na świeżym powietrzu! “Od Pąka do Grona” to pierwszy film z naszej serii o tym co się dzieje w naszej ekologicznej winnicy od początku do końca sezonu czyli od pękania pąków do […]

vinifery czy hybrydy

Sadzić Vinifery czy Hybrydy?

Historia lubi kołem się toczyć. Po pięciu latach uprawy winorośli i trzech latach produkcji wina, wróciliśmy do punku wyjścia. Planujemy właśnie dosadzić kolejny hektar winnej latorośli i od razu nasuwa się pytanie, co sadzić? Jak bumerang wraca dylemat, hybrydy czy vinifery? Jest to temat który poruszałem już na początku naszej drogi winiarskiej pięć lat temu […]