Od Pąka do Grona w Winnicy JURA: Tydzień 3
Wyścig Ruszył! Pąki puściły! Krzysiek, sommelier z krakowskiej restauracji, sprawdza co do tej pory zrobiliśmy i jak wygląda uprawa.
Wyścig Ruszył! Pąki puściły! Krzysiek, sommelier z krakowskiej restauracji, sprawdza co do tej pory zrobiliśmy i jak wygląda uprawa.
Mamy 6 kwietnia, chociaż wciąż kwarantanna to aż tak piękna pogoda, że człowiekowi nie chcę się wracać do miasta. Dobrze, że oficjalnie pracujemy na świeżym powietrzu! “Od Pąka do Grona” to pierwszy film z naszej serii o tym co się dzieje w naszej ekologicznej winnicy od początku do końca sezonu czyli od pękania pąków do […]
Historia lubi kołem się toczyć. Po pięciu latach uprawy winorośli i trzech latach produkcji wina, wróciliśmy do punku wyjścia. Planujemy właśnie dosadzić kolejny hektar winnej latorośli i od razu nasuwa się pytanie, co sadzić? Jak bumerang wraca dylemat, hybrydy czy vinifery? Jest to temat który poruszałem już na początku naszej drogi winiarskiej pięć lat temu […]
Często pada pytanie dlaczego zdecydowałem się na winnice ekologiczną? Co przyczyniło się do tej decyzji? Przy tym, powstało kilka mitów, które zdecydowanie warto obalić. Dla mnie, winnica ekologiczna to był w pewnym sensie wybór oczywisty. Od lat, jako konsument, byłem zwolennikiem zdrowego odżywiania. To często oznaczało gotowanie w domu z lokalnych produktów i omijanie szerokim […]